Scroll to top

Türkiye’de bir çok üniversite öğrencisinin hayali yurtdışında eğitim almak ve biraz da çalışıp tecrübe kazanmak. Yurtdışında bu konuda tercih edilen ülkeler arasında başta İngiltere geliyor. İngiltere, Türkiye’ye yakınlığı, yoğun bir iş yaşamının olması, uluslararası bir çok firmanın Avrupa merkezlerinin İngiltere’de olmasıyla öğrencilerin kariyer hedeflerinde önemli bir ülke konumunda.

Peki İngiltere’de çalışmak ve yaşamak mümkün mü? Bunun için hangi tür vizelere başvurmanız gerek?

İngiltere’de eğitim alanlar İngiltere’de çalışmak ve yaşamak istiyorlarsa bu vizelerini çalışma vizesine aktarmaları gerekiyordu. 2012 yılında bu durum değişti. Şu an sadece mezuniyet sonrası 4 aylık bir süreleri oluyor. Eğer bu sürede iş bulmuş olurlarsa çalıma iznine başvurabiliyorlar. Buradaki temel şartta maaşlarının yıllık minimum 20.800 Pound olması. Bu şartı sağlayan öğrenciler çalışma iznine geçebiliyorlar.

İngiltere Çalışma Vizesi Seçenekleri

Çalışma vizesi başvurularında bir kaç seçenek var. Hangisinin sizin için doğru olduğunu anlamak için gereklilikleri iyi okumanız lazım. Her ne kadar vize başvuruları için İngiltere’deki eğitiminizi tamamlamanız gerekse de bunu ne kadar erken planlarsanız o kadar hızlı hareket edersiniz. Size sponsor olacak iş verenin sizin için sponsorluk sertifikası alması uzun sürebilir. İngiltere’de vize çeşitlerini öğrenmek için İngiltere çalışma bakanlığına buradan ulaşabilirsiniz.

Gelelim çalışma vizesi türlerine;

Tier 2

Tier 2 uluslararası öğrencilerin başvurduğu en popüler vize türlerinden. Bu vize türünden yararlanmak için iş çeşidine bağlı olmak üzere size yıllık olarak toplamda £20,800 maaş verecek bir işveren bulmanız gerekiyor. Bununla beraber iş verenin iş türünü duyuruya açmış olması ve duyurudaki gerekliliklere sahip başka aday bulamamış olması gerekiyor.

Her ne kadar Uluslararası öğrenciler için Tier 2 ile iş vizesi almak zor olsa da imkansız değil. İngiltere öğrenci konseyine göre 2014 yılında 5,639 öğrenci Tier 2 ile İngiltere çalışma vizesi almış.

Tier 2 vize başvuru şansınızı, öğrencilik zamanınızda Part-Time çalışmanız, birden fazla yabancı dil konuşuyor olmanız, girişimcilik yeteneklerinizin olması arttıracaktır.

Tier 1

Tier 1 vizesi aynı zamanda girişimcilik vizesi olarak biliniyor. Buna göre iyi bir iş fikri olan uluslararası öğrenciler Tier 1 vizesine başvurabilir. Bu vizeden yararlanmak için İngiliz bir üniversitenin size sponsor olması gerekiyor. Üniversiteler, son sınıfta okuyan ve yeni mezun olmuş öğrencilere finansman ve vize işlemlerinde yardımcı oluyorlar. Bu vizeye başvurmak için iyi derecede İngilizce biliyor olmanız ve hesabınızda vize başvurusu zamanı £945 olması gerekiyor. Bu vizeye başvurmak için üniversitelerin kariyer ofislerinden başvuru hakkında bilgi alınabilir.

Tier 5 Gençlik Hareketlilik Programı

Mezuniyetten sonra kendi ülkenize geri döndüyseniz Gençlik hareketlilik programı ile İngiltere’de 2 yıla kadar çalışma izni alabilirsiniz.

Bu çalışma izni programından faydalanabilmek için 18-30 yaş arasında ve Avustralya, Kanada, Hong Kong, Japonya, Monaco, Yeni Zelanda, Kore Cumhuriyeti ya da Tayvan vatandaşı olmanız gerekiyor. (Hem Türk vatandaşı olup Hem de bu ülke vatandaşı olanlar için) Ayrıca, hesabınızda £1,890 olması gerekmektedir.

Mezuniyet sonrası Birleşik Krallıkta çalışma izni alabilmek gerçekten zor. Ancak doğru hazırlık ve doğru vize türünü araştırarak çalışma izni almanız mümkün. Üniversitelerdeki kariyer ofisleri öğrencilerin ilk durağı oluyor. Kariyer ofislerinde vize başvurularında daha önce danışmanlık yapmış uzmanlarla özel durumlar için vize çözümleri bulmak mümkün.

Mezuniyet sonrası iş bulmak ve çalışma izni almak için okumak istediğiniz okulun çok büyük bir etkisi var. Siz de yurtdışında okumak istediğiniz bölüm başta olmak üzere, okul ve ülkeyi studyacourse.com üzerinden seçerek kariyer hedeflerinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

Related posts

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir