Scroll to top

‘’Keşif aşkı ile devam eden yolculuğumuza, dört tarafı duvarlarla çevrilmiş, New York City’nin  isim babası olan York şehri ile devam ediyoruz.’’

Tarihin tozlu sayfalarının sürekli tozunun alındığı, tarihin her daim diri tutulduğu, örümcek ağlarının pek de barışık olmadığı bir şehir, York. 

ŞEHİRLERİNDE BİR BEDEN DİLİ VAR!

İngiltere’nin kuzeyinde Yorkshire bölgesinde bulunan, New York’a adını vermiş ve zamanında Vikinglerin de yaşadığı, altı üstü, sağı solu tarih kokan bir şehir; York. 

Oxford gezimizden hatırlayacaksınız, dört tarafı üniversite kampüsü ile çevrilmiş bir şehirdi Oxford. York şehri ise kuşbakışı bakıldığında etrafı duvarlarla çevrilmiş, kale görünümüne sahip bir şehir. Biri eğitimin gücünü, diğeri ise tarihin gücünü kuşanmış. 

Etkileyici mimarisi ve 2 bin yıllık tarihiyle, İngiliz tarihinin en önemli şehirlerinden biri olan York, geçmişi bugün damarlarınızda hissedeceğiniz rekreasyon ağırlıklı çalışmalar ve yapılarıyla, adeta bir simülasyonlar şehri. 

YORK ÜNİVERSİTESİ

İngiltere’nin en iyi 9. üniversitesi seçilen York Üniversitesi; çığır açan araştırmalarıyla küresel bir itibara sahip. Fen Bilimleri, Sanat, Beşeri Bilimler, ve Sosyal Bilimler çapında 250’nin üzerinde lisans, lisansüstü  öğretimi ve araştırma programı sunuyor. Ve en güzeli York Üniversitesi’nde lisansüstü bir bölümde öğrenim görmek isteyen öğrencilere, uzaktan üniversite/online eğitim imkanı sunuyor. 

Mükemmel öğretim kalitesiyle nam salan ve Altın Ödül’ün (TEF) sahibi olan University of York; araştırma konusunda da uluslararası anlamda lider konumunda. Öğrencilerine ileri araştırma alanlarından bazılarında, aktif olarak faaliyet gösteren akademisyenlerle birlikte çalışma fırsatı sunuyor.

 Yüksek okulun merkezinde bulunan konaklama merkezleri,  farklı bütçe ve oda seçenekleri ile öğrencilere sunuluyor. Öğrencilerine gözü gibi bakan, tabiri caizse onları sürekli sırtlarına bir yastık koyarmışçasına rahat ettirmeye çalışan York Üniversitesi; 140’dan fazla ülkeden, 18.000’in üzerinde öğrenciye ev sahipliği yapıyor.  

Fiziki anlamda da şartları oldukça gelişmiş olan York Üniversitesi; York Spor Köyü’nü, üç boyutlu yapay ekim sahayı, yoga için tasarlanmış özel alanları, bir sauna ve buhar odalarını da bünyesinde barındırıyor. Yani okul okul değil, termal kaplıca mübarek. ☺ 

Ha bir de York Üniversitesi’nin lokasyonundan bahsedecek olursak, burada okulun çevresinde bulunan demiryolları ve aktif taşımacılık ağı sayesinde Leeds, Manchester ve Londra başta olmak üzere İngiltere’nin büyük şehirlerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. 

YILLAR GEÇSE DE ÜSTÜNDEN!

Nostalji sever arkadaşları şöyle yamacıma alayım. Aman diyeyim kalbinize sahip çıkın zira birazdan gördüğünüz güzellikler karşısında aşık olabilir, karnınızda kelebekler kıpraşabilir, en yakın wc’yi sorup soruşturabilirsiniz bizden söylemesi. ☺  

Evet bu heyecanlandırıcı teaserımızın  ardından, sizi daha fazla merakta bırakmadan açıklıyorum, işte karşınızda; dillere destan York Kalesi Müzesi. Bir tarih ancak bu kadar sevimli ve keyifli anlatılabilirdi. İngilizlerin geçmiş yaşamlarını (yerel tarihini) anlatan  bu ponçik müze; eski dönem odaları, oyuncakları, 1960’lar ve Kirkgate Sokağı ile gerçekten görülmeye değer. 

 Mesela 1870-1901 yılları arasında var olan bir sokağı öyle bir canlandırmışlar ki;  günün akışına göre sesler ve ışıklar sürekli değişiyor ve siz bu sanal gerçekliğin içinde adeta bir  ‘Inception’ yaşıyorsunuz. 

Eski İngiliz dönemine ait kıyafetleri giyinmiş insanlar, at arabaları, mobilyalar, son 150 yılın oyuncakları, eşyaları ve dahası York Castle Museum’da  sizleri bekliyor. 

HAYAT GEZİNCE GÜZEL!

Gelelim şimdi Harry Potter’ın bazı sahnelerinin çekildiği, Food&Drink gibi festivallerin yapıldığı, butik dükkanları , hemen hemen her birinden incik boncuk, hediyelik eşya satın alabileceğiniz  tea houselerıyla cıvıl cıvıl olan, The Shambles Sokağı’na. Eski dönemde  kasapların süsleyip püsleyip etlerini sergiledikleri bu tarihi sokak, York’un gözde mekanlarından biri. Sokak deyip geçmeyin yani, gelinmeli, gezilmeli , görülmeli!  

 

BULDUM VİKİNGLER GELİYOR! 

Vakti birliğinde Vikinglerin de yaşadığı bu muhteşem şehir; sırf bu sebepten ötürü bile oldukça merak uyandırıcı.

 “Çizgi filmlere konu olmuş Vikinglerin yaşadığı şehir mi nasıl yani?”

Baya öyle işte. Ve hatta hala bu şehirde yaşıyorlarmışçasına etkisini devam ettiriyor. Evet Jorvik Viking Center’dan bahsediyorum. Vikinglerin kalıntılarından esinlenerek yapılan bu müze; o dönemde yaşayan insanların bal mumu heykelleri, günlük yaşam hallerini anlatan gerçeğe yakın tasarımlarıyla sizi tesiri altına alıyor. Bir similasyon aracına binip sesli rehber eşliğinde gezeceğiniz bu müze; kokular, sesler ve dahası ile sizi Vikinglerin bir üyesi gibi hissettirebilir.

YORK’TA DİL EĞİTİMİ  

Tarihin beşiğinde tıngır mıngır  sallanan bu güzel şehrin, Study A Course’un da anlaşmalı olduğu bazı dil okullarından bahsedelim. Mesela gelip de, dil eğitimim hiç bitmesin diyeceğiniz Melton College ile başlayabiliriz. York şehrinde 55 yıldır dil öğrenmek isteyenlere ev sahipliği yapan York Melton Dil Okulu; kendisine ait yeşil bir alan üzerine Viktorya döneminde inşa edilmiş bir binada bulunuyor.  Dışarıdan bakınca buranın bir okul olduğunu anlamayabilirsiniz. Ağaçların arasında yemyeşil bir bahçe, bahçenin içinde cumbalı bir ev, evin pencerelerinden sarkıtılmış rengarenk çiçekler… Kendinizi buraya gelirken babaannenizi ya da dedenizi ziyarete geliyormuş gibi hissedebilirsiniz. ☺

 İngiltere’nin York şehrinde,  Genel Dil Kursları ve Sınavlara Hazırlık Kursları alanında hizmet veren  Melton Dil Okulu; tecrübeli eğitmen kadrosu, huzurlu ve keyifli ortamıyla muhteşem bir dil eğitimini sizlere vaat ediyor. 

York’un en köklü ve kaliteli dil okullarından biri olan British Study Centers ise; Cambridge/ TOEFL/ TOEIC hazırlık eğitimi, genel İngilizce kursları ve iş İngilizcesi gibi eğitim hizmetleri veriyor. Tren istasyonuna 20 dk. mesafede bulunan okul, sosyal aktivite programlarıyla da sıkılmaya zaman bırakmıyor. Ayrıca 50 yaş üzeri için özel dil eğitim programları bulunan British Study Centers; ikinci bahar yaşamak isteyen öğrencilerini bekliyor. 

YORK’A NASIL GİDİLİR? 

İstanbul’dan Manchester Havalimanı’na direkt uçuşla gidebilir. Ardından Transpennine Express tarafından yarım saatte bir hareket eden trenlere binerek, ortalama 1.5 -2saatte York’a ulaşabilirsiniz. Londra, Manchester ve Edinburgh’tan ise tren yolculuğuyla ortalama 2 saatte York’a ulaşabilirsiniz. York şehir içi ulaşımında ise yarım saatte bir hareket eden otobüsleri kullanabilir belki taksi bile tercih edebilirsiniz küçük bir şehir merkezine sahip olan York; ulaşım konusunda size çok masraf çıkarmayacaktır. 

HAVADA BİR HİNLİK VAR! 

İlkbahar ve yaz aylarında genel olarak sıcak , kış aylarında ise bir hayli soğuk olan York şehri de, İngiltere’nin genel ikliminden nasibini almıştır. Sıcak bir günde, siz şortunuzu giymiş başınızda şapka, gözünüzde güneş gözlüğü ile gezerken bir anda bulutlar tribe girip ağlamaya başlayabilir. ☺  Bizden söylemesi…

KENDİNE İYİ BAK!

Sandal Turizm’in değerli yolcuları ; tarihi değerlerini adeta bir fanusun içinde saklamış ona gözü gibi bakmış olan, buram buram nostalji kokan bu güzel şehre şimdi veda etme zamanı.

 Eteklerinizi hazırlayın. ☺ İstikamet İskoçya’nın başkenti Edinburgh… 

Related posts

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir