Scroll to top

Bugünkü yazımda İngiltere’de dil eğitimi almak isteyenler için şehirler ve özelliklerinden bahsedeceğim. İngiltere’de bir çok şehrinde İngilizce dil eğitimi veren kurslar bulunuyor. Öncelikle nasıl bir eğitim almak istediğiniz, nasıl bir şehirde yaşamaktan hoşlandığınız, boş vaktinizi nasıl değerlendirmek istediğiniz çok önemli.

Çoğu zaman öğrencilerimiz Londra’da dil eğitimi almak istiyorlar.

Eğer sakin bir yaşam istiyorsanız, şehrin kalabalık ve gürültüsünden uzak bir ortamlara alışıksanız ve İngiltere’de dil eğitimi alırken bu tarz bir şehirde yaşamak ve dil eğitiminize yoğunlaşmak istiyorsanız Oxford, Cambridge, Bath, Birmingham, Canterbury, Bristol gibi şehirleri tercih edebilirsiniz. Bu şehirler trafiğin olmadığı, ulaşımın rahat olduğu, hemen her yere yürüyerek gidebildiğiniz, ihtiyaç duyduğunuz her şeyin şehir merkezinde bulunduğu şehirler. Eğer bu tarzda ve sahil şehirlerinden birine gitmek istiyorsanız Brighton, Bournemouth, Eastbourne şehirlerini tercih edebilirsiniz. İngilizler Brighton şehri için “denizi olan Londra” deyimini kullanıyorlar. Bu üç şehir de kilometrelerce sahili bulunan, yazın dil eğitimi alırken güzel vakitler geçirebileceğiniz şehirler.

Tabii bir de İngiltere denilince akla ilk gelen Londra var. Londra, hakkında saatlerce konuşabileceğim bir şehir olduğu için onu en son uzun uzun anlatmak istedim. Ben İngiltere’de dil eğitimi almaya gittiğimde Londra’da bir dil kursu olan Avalon School of English’e gitmiştim. (Şu an bu okul maalesef kapanmış) Londra, her gün birbirinden farklı şeyler yapabileceğiniz, tarih, kültür, sanat ve doğanın iç içe olduğu, çok büyük ve çok dolu bir şehir. Londra’da herkes kendisine hitap eden bir şeyler bulabilir. Londra denilince, tarihi eserler, müzeler, galeriler, parklar, müzikaller, gezilmesi gereken caddeler, görülmesi gereken mekanlar vs. gibi onlarca seçeneğin olduğu bir şehirden bahsediyoruz. Dolayısıyla dersten sonra yabancı arkadaşlarınızla birlikte vakit geçirip, sohbet edecek, farklı aktiviteler yapacak çok fazla seçeneğiniz var.

Ama Londra’nın artı yönleri olduğu gibi eksi yönleri de var. Mesela yaşam giderleriniz yukarıda bahsettiğim diğer şehirlere göre daha fazla olacaktır. İlk olarak Londra’da uygun fiyatlı dil kursları bulunsa da konaklama fiyatları diğer şehirlere göre daha yüksek olduğu için dil eğitiminiz için toplam maliyetiniz Londra’da daha yüksek çıkabilir. Toplu taşıma kullanmadan, yürüyerek, kalacağınız yerden dil kursunuza gitmek neredeyse imkânsız. O yüzden Londra’da ulaşım için bütçe ayırmanız gerektiğini hesaba katın. Diğer şehirlerde toplu taşıma kullanmanıza gerek kalmayabilir, ya da en fazla bir otobüse binerek gideceğiniz yere çok rahat ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra, yeme içme fiyatları şehirlerde çok farklı olmasa da Londra’da diğer şehirlere göre biraz yüksek fiyatlarla karşılaşmanız olası.

Londra kadar kalabalık ve yoğun olmayan ama şehirleşmenin yoğun olduğu, tarihi ve kültürel alanlarda zengin şehirlerde dil eğitimi almak istiyorsanız Manchester ve Liverpool şehirlerini tercih edebilirsiniz. İngiltere’de canlı bir şehir hayatının olduğu bu şehirler, sanat, spor, kültürel alanlarda öne çıkan şehirlerdendir.

İngiltere’de dil eğitimine gideceğiniz şehre karar vermenizde en çok bütçeniz etki edebilir. Eğer kısıtlı bir bütçeniz var ve İngiltere’de kalacağınız süre boyunca dil eğitiminize yoğunlaşmak istiyorsanız Londra dışı Bath, Birmingham, Canterbury, Bristol, Brighton, Bournemouth, Eastbourne gibi şehirleri tercih edebilirsiniz. Dünyaca ünlü üniversiteleriyle ünlü Oxford ve Cambridge şehirleri öğrenciler tarafından çokça tercih ediliyor. Oxford ve Cambridge şehirleri de dil eğitiminize yoğunlaşabileceğiniz ve sakin bir şehir hayatı yaşayabileceğiniz şehirlerdendir ama eğitim ve konaklama maliyetleriniz Londra’dakiyle neredeyse aynı olabilir. Bu şehirlerde ulaşım masrafınız olmayacağı için yaşam giderleriniz Londra’daki kadar yüksek olmayacaktır.

Eğer kısa süreli 4-6 hafta gibi bir süre boyunca İngiltere’de dil eğitimi almayı düşünüyorsanız tercihinizi Londra’dan yana kullanabilirsiniz. Böylece kısa olan İngilizce dil eğitimi serüveninizi dolu dolu geçirebilirsiniz. Eğer uzun süreli, dil eğitiminize odaklı ve makul fiyatlı bir İngiltere’de dil eğitimi programı düşünüyorsanız Londra dışı Bath, Birmingham, Canterbury, Bristol, Brighton, Bournemouth, Eastbourne, Manchester, Liverpool gibi şehirleri tercih edebilirsiniz.

Umarım bu yazım İngiltere’ye dil eğitimine gitmeyi düşünenler, gitmeye karar verip de hangi şehirde dil eğitimi alacağını netleştiremeyenler için faydalı olur. İngiltere’de dil eğitimi ile ilgili diğer yazılarda buluşmak üzere…

Related posts

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir