Scroll to top

Herkese merhaba, bu yazımda İngiltere’ye gitmeyi düşünüyorsanız aklınızda bulundurmanız gereken bazı bilgileri vermek istiyorum. Eğer ilk defa gidecekseniz eminim aklınızda çok soru vardır, umarım kafanızdaki bazı soru işaretlerini giderebilirim.

1. Öncelikle aktarmalı uçuşla ilgili birkaç şey yazayım. Eğer direkt olarak İstanbul’dan Londra’ya uçmayacaksanız, aktarmalı aldığınız bilette, İstanbul’da bekleme saatinize dikkat edin. Ben Ankara’dan Londra’ya İstanbul aktarmalı almıştım ve İstanbul’da bekleme sürem 1 saatti. Çok kısa bir süre ama bilet aldığım firmanın başka seçeneği yoktu. Harç pulunu almaya vs. gideyim derken de zaman kaybettim. Yurtdışı çıkış harcını önceden bankaya yatırırsanız daha rahat edersiniz, ben bunu sonradan öğrendim. Çok fazla sıra vardı ve herkesten tek tek rica edip pasaport kontrolünden öyle geçtim. Minimum 2 – 3 saat önceden havaalanında olmaya dikkat edin. 

2. Tüm yurtdışı gezilerinizde bagaj hakkını önceden kontrol edin. İngiltere için de bagajınızın 20 kg’dan fazla olmamasına özen gösterin. Farklı havayolu şirketleri farkı uygulamalar yapıyor tabiki. Önceden bakarsınız. Yurtiçi uçuşlarında ekstra ücret çok fazla olmasa da yurtdışı uçuşlarında çok fazla ekstra bagaj ücreti ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bavulunuzu çok fazla gereksiz eşyayla doldurmayın. Ama hangi mevsim de gelirseniz gelin, mutlaka kalın kıyafetler getirin.

3. Uçuş esnasında size bir landing card (giriş kartı) verilecek. Bu karta kişisel bilgilerinizi yazmanız isteniyor. Kartı doldururken dikkat etmeniz gereken şey ise İngiltere’deki adresiniz. Bu adresin kime ait olduğunu size pasaport kontrolünde soruyorlar. Kalacağınız yer otel, akraba vs. olabilir bunu pasaport kontrolünde belirtmeniz ve adresi doğru yazmanız çok önemli.

4. Eğer sizi Londra’da havaalanında biri karşılamayacaksa, kalacağınız yere tek başınıza gidecekseniz, nasıl gideceğinizi önceden muhakkak öğrenin. Google maps veya Citymapper’dan rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Tren kullanacaksanız da kesinlikle önceden biletini almanızı tavsiye ederim. Gişeden aldığınız zaman çok pahalıya gelir ve erkenden internet üzerinden alırsanız çok daha ucuza bulursunuz. Bu arada, İngiltere’deki trenler ve metrolar her zaman aynı hat üzerinde ilerlemezler. Yani bindiğiniz her metro her tren, her zaman aynı duraklarda durmaz. Bu yüzden tabelaları ve anonsları dikkatle takip etmelisiniz.

5. İngiltere’de banka hesabı açmak Türkiye’deki gibi kolay değildir. Hesap açmak istiyorsanız sizden konakladığınız yeri kanıtlamanız isteniyor. Konakladığınız yere ait bir fatura ve öğrenci olduğunuza dair bir belgeyle birlikte banka hesabı açabilirsiniz.

Related posts

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir