Scroll to top


Evet gençler. Birmingham sonrası, uzun ince nehirlerden yorularak geldiğimiz yolculuğumuz sonrasında, “let it be” diyerek Beatles’ın doğduğu şehir Liverpool’a “merhaba” diyoruz.” Küreklerinizi şöyle kenara bırakın, ağzınızı da kapatın aman sinek kaçmasın! Liverpool “ufacık tefecik içi dolu turşucuk” yapısıyla sizi biraz şaşırtabilir.

AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ MİÇİN ÇEN? ☺

İngiltere’nin kuzeybatısında ve Mersey Nehri’nin doğusunda bulunan minnacık sevimli bir şehir olan Liverpool, Dünya’nın sayılı liman kentlerinden biri.

Dillere destan Liverpool FC Futbol Kulübü ve dünyaca ünlü müzik grubu Beatles’a ev sahipliği yapan Liverpool şehri; Liverpool Filarmoni Orkestrası’nı da bünyesinde barındırır.

Büyük bir kültürel mirasa sahip, Beatles ve birçok ünlü sanatçıya ilham kaynağı olan Liverpool şehri; 2004 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almış, övgülere doymamış ve 2008 yılında Avrupa Kültür Başkenti unvanını da alarak muradına ermiştir. ☺

Her yıl yaklaşık 75 milyon turisti ağırlayan Liverpool; 2014 yılı en iyi turistik şehir yazılarının incelenmesi sonucunda dünyada en çok ziyaret edilen üçüncü şehir olma özelliğini de taşıyor.

LIVERPOOL ÜNİVERSİTESİ

Öğrenci arkadaşlar iyi bilir, bizler için eğitimin yanı sıra yaşadığımız şehrin ekonomik olması da oldukça önemli. Her gün kettleda makarna haşlamak istemiyorsanız, heh işte şimdi burası önemli! Ucuz ve öğrenci dostu olan Liverpool; 2018 yılı Whatuni Student Choice Awards “en iyi şehir hayatı” ödülüne layık görülmüş. Yani genel olarak yaşamı kolay ve ekonomik bir şehir.

Her yıl 130’un üzerinde ülkeden, 8.000’den fazla öğrenci alan ve Dünya çapında en iyi 200 üniversite arasında yer alan Liverpool Üniversitesi, lisans ve lisansüstü programlar açıyor. Uygulamalı eğitim sistemine çok önem veren ve bu konuda oldukça başarılı olan Liverpool Üniversitesi özellikle araştırmacı ruhlu öğrencilere kucak açmasıyla da biliniyor.

Liverpool’da öğrenci olmak ve Liverpool’da yaşam, gelecek planları arasında olan öğrencilerimizle şu bilgiyi de paylaşalım. Liverpool Üniversitesi, Sanat Fakültesi’nde yepyeni ve heyecan verici bir program olan Oyun Tasarımı lisans programını, 2021 yılı Eylül ayı itibarıyla öğrencilerine sunmaya hazırlanıyor.

Liverpool Üniversitesi; kiremit renkli neo-klasik mimari yapısı, yeşile hakim bahçesi, fitness merkezi, gece kulübü ve dönem boyunca 7/24 açık kütüphanesiyle sıkılmaya vaktinizin olmayacağı dolu dolu geçireceğiniz bir öğrencilik yaşamını sizlere vaat ediyor.

FUTBOLUN VE ROCK’N ROLLUN KALBİ LIVERPOOL!

Futbolla aşk yaşayan, dillere destan Liverpool FC takımının doğduğu bu şehir, Liverpool ve Everton takımları futbol müsabakalarının yapıldığı, tezahüratların havada kapıştığı Anfield Stadyumu’nda gerçekleşiyor. Liverpool şehrinin, bir yıldız gibi parlaması ve dünyaya adını duyurmasında en önemli faktörlerden biri Liverpool FC’dir diyebiliriz. Buralara kadar gelmişken Liverpool Anfield Stadyum’a uğramadan dönmeyin, sonra topa tutarlar valla adamı! ☺

LİNGO LİNGO ŞİŞELER!

Liverpool’un iki önemli rıhtımı Kings Dock ve Albert Dock yaşamın aktığı merkezlerden… Ve Albert Dock, 60’lı yılların o efsanevi müzik grubu Beatles müzesine de ev sahipliği yapıyor. Aman sabahlar olmasın. ☺
The Beatles Story Museum’un o tini mini merdivenlerinden inerken kulaklarınıza Beatles şarkıları dolanıyor ve merakınız gitgide perçinleniyor. Grubun müziğe başlama hikayelerini anlatan belgelerin özenle hazırlanmış panoları, o kulaklarımıza bayram ettiren notaların sahibesi gitarları, grup üyelerinden John Lenon, Paul Mc Cartney, George Harrison ve Ringo Star’ın güzelim albüm kapaklarına başrol olmuş rengarenk apoletli kıyafetleri, kürkleri… Ooo “don’t let me down” yani. ☺

Buraya kadar gelmişken Beatles’ın tam 292 kez sahne aldığı o meşhur Cavern Club’a girip bi’ çiftetelli oynamadan çıkılır mı hiç? Halen şimdiki Beatlescıların çıkıp sahne aldığı, kasvetli taş mimariye sahip, sosyalleşmek için daha iyisini bulamayacağınız Cavern Club’ta İngilizceniz cûşa gelebilir. Burada Beatles’a ait hediyelik eşya alışverişi yapmanız da mümkün. Bi’ John Lenon gözlüğü alırsınız artık.

MERSEYSIDE DENİZCİLİK MÜZESİ

İngiltere’nin kuzeybatısında Mersey Nehri’nin doğusunda bulunan Liverpool şehri; 1912 yılında yola çıkmasından tam dört gün sonra batan, Jack ve Rose adlı iki gencin aşkına şahitlik eden, görkemli gemi Titanik ve birçok yolcu gemisine ev sahipliği yapmış.

Bugün Titanik’in kalıntılarının bulunduğu, şehrin denizcilik tarihi ile ilgili çok önemli eserlerin sergilerini görebileceğiniz Merseyside Denizcilik Müzesi’ne de mutlaka uğrayın deriz.

Bu kadar denizden söz etmişken, Türk tarihinin ilk donanmasını oluşturan, Türkleri denizle kaynaştıran Çaka Beyimize de bir selam çakar, merak edenler için bir parantez açarız 😉


LIVERPOOL’DA DİL EĞİTİMİ

Liverpool güler yüzlü halkı, ekonomik ve ulaşımı kolay bir şehir olmasıyla tam bir öğrenci şehridir. Yurt dışında dil eğitimi almak ve İngilizcenizi geliştirmek istiyorsanız burası tam size göre.

The Liverpool School of English dil okulu; uzun yıllar boyu başarısını devam ettirmiş tecrübesiyle, 60’dan fazla ülkeden gelen öğrencilere hizmet veriyor. Sanat galerisi ve müzelere yürüyüş mesafesinde olan okul; öğrencilerin İngilizce seviyesini üst seviyeye çıkarmak için farklı sosyal etkinlikleri de bünyesinde barındırıyor.

The Liverpool School of English’in verdiği hizmetler ise şöyle:

    • Sınavlara Hazırlık Kursları
    • İş İngilizcesi Kursları
    • Teacher Training
    • Mesleki İngilizce (Hukuk, Medya, Turizm vb.)
    • Genel Dil Kursları

Gelelim Study A Course’un anlaşmalı olduğu kurumlardan biri olan Kaplan International’ın Liverpool şubesine. 75 yıllık tecrübesiyle İngiltere Miras Düzeyi II’de listelenmiş bir binada bulunan Kaplan Internetional; modern sınıflarda gelişmiş teknoloji destekli eğitim imkanı sunuyor. % 96 öğrenci memnuniyeti sağlamış en kaliteli dil okullarından biri olan Kaplan International Liverpool şubesi; Genel Dil Kursları ve Sınavlara Hazırlık Kursları ile öğrencilerine hizmet veriyor.

BİRAZ DA HAVADAN SUDAN KONUŞALIM!

Liverpool nehir kıyısında bulunması nedeniyle ılıman bir iklime sahiptir. Ortalama en yüksek sıcaklık yaklaşık 20 derece, en düşük sıcaklık ise 2 derecedir. Aralık, Ocak, Şubat aylarında hava soğuk olur kar yağışı görülür. Temmuz, Ağustos aylarında ise sıcaklık 20-25 dereceye kadar yükselir. Genel olarak Liverpool’da İngiltere’nin diğer şehirleri gibi yağışlıdır. Daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız yolda yürüyen bir İngiliz’e hava durumunu sorun, inanın çok sevinecektir. İngiliz halkı ne hikmetse genel olarak hava durumu muhabbetlerine bayılıyor.

LIVERPOOL’DA ULAŞIM

Şehir içinde düzenli otobüs ve feribot seferleri olan Liverpool’da demiryolu ağı da çok geniştir. Liverpool merkezden havalimanına bir taksi ile 20 dakikada ulaşabilirsiniz. Manchester Havalimanı ise 1 saatlik otobüs ve tren yolculuğu mesafesindedir. Genel itibarıyla ulaşımı kolay ve rahat olan Liverpool, günübirlik geziler düzenlemek için de oldukça uygun bir şehir. Türkiye’den Liverpool’a gitmek içinse isterseniz aktarmalı, isterseniz John Lenon Havalimanı’na direkt uçuşla gelebilirsiniz.

VENI VIDI AMAVI

Sandal turizmin sevgili yolcuları; her çiçekten bal alan şehir Liverpool, gezimizin sonuna doğru yaklaşıyoruz. Sanattan, müzikten, tarihten denizcilikten ve futboldan payını almış küçük ama pek bi’ nitelikli Liverpool şehrini geldik, gördük, sevdik. Şimdi yeni yerler keşfetme zamanı. İstikamet Manchester…

Related posts

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir