Scroll to top

İngiltere’de eğitim almak gerçekten heyecan verici, ancak ingiltere ve ingilizlere ait bazı gelenekler var ki, bunlara alışmak zaman alır 😉

İngiltere’ye eğitim için geleceklerin alışması gereken 9 şeyi sizlere yardımcı olması açısından paylaşmak istedim.

1- Çay hayattır veya Hayat çaydır

Neredeyse tüm ingilizler için çay vazgeçilmezler arasında. Sabahlara kadar ders çalışırken odanızda ya da sabah okulunuza giderken yolda veya arkadaşlarınızla sohbet esnasında, çay hayatınızın bir parçası oluyor. İngilizlerin içtiği gibi sütlü çayı içemeyebilir veya sevmeyebilirsiniz ama denemenizde fayda var. Ardından gün içerisinde kendinizi elinizde kupa bardağınızla çay içerken bulabilirsiniz. Türk çayına aşina olanlar için ingiliz çayı biraz daha farklı gelebilir ama tat olarak keyfine varacağınızı düşünüyorum.

2- Hava nasıl oralarda?

İki ingiliz bir araya gelse, sizi garanti ederim iki dakika içinde hava durumundan konuşmaya başlayacaklardır. Sıcak, soğuk, yağmurlu, bulutlu havanın nasıl olduğu farketmez. İngiltere’de sohbetlerin birçoğunda hava hakkında konuşulduğunu duymanız sizi şaşırtmasın. Siz de bir ingilizle hava’dan sudan sohbete başlayarak konuşabilir ve ingilizce pratik yapabilirsiniz.

3- “Sorry”en çok kullanılan kelime

Sorry, ingiltere’de duyacağınız ve duymaya alışacağınız en çok kullanılan kelimelerden biri. İngilizler, başkalarına karşı olabildiğince saygılı davranmaya çalışırlar ve karşı tarafı incitmek istemezler. Bazen aşırıya da kaçtıkları olabilir. Örneğin, yolda giderken kazara birine çarptınız, size söylecekleri ilk şey sorry’dir. Hatalı siz olun olmayın farketmez, sizden önce karşı taraf sorry der. Bir nevi bulaşıcı bir hastalık diyebiliriz. Siz de kısa süre sonra kendinizi sorry derken bulabilirsiniz. 🙂

4- İngiliz aksanı

İngiliz aksanını ingiliz dizi filimleri ya da sinema filmi izleyenler daha iyi bilir. Oysa bu ada ülkesinde konuşulan o kadar çok aksan varki. Galler aksanından tutun York’a oradan İskoç aksanına ve Oxford’a varana kadar arada aksan farkından kendinizi kaybedebilirsiniz. Başlarda ingilizce öğrenirken size zor gelebilir ama kısa sürede alışacağınıza eminim. Ayrıca, değişik aksanları duymak bazen eğlenceli de olabiliyor 🙂

5- İngiliz mutfağı

İngiliz mutfağı mı var? diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Bir kuzey avrupa ülkesi olan ingiltere’de başka ülkelerin iyi yapamadığı hatta başka ülkelerde bile yiyemeceğiniz bazı yemekler olabilir. Yeni lezzetleri sevenler ve yeni lezzetlerle tanışmak isteyenler zaten tüm dünya mutfaklarını ingiltere’de bulabilirler ama bir balık ve patates cipsi (ingilizce tabiriyle fish and chips) sadece ingiltere yenebilir. 

6- İngiliz geleneği

Türk geleneklerimiz meşhurdur. Bize özel adetlerimiz geleneklerimiz yüzyıllar boyunca yaşam içerisinde varola gelmiştir. İngilizlerin de gerek tarih boyu gelen gerekse artık yaşamlarının bir parçası haline gelmiş ve yerleşmiş gelenekleri ve bunlara bağlılıkları vardır. Kraliyet ailesi, ingiliz kültürünün vazgeçilmezidir. Sokaklarda görmeye alışacağınız kırmızı telefon kulübeleri ve iki katlı kırmızı londra otobüsleri ingilizlerin kültürel simgesi haline gelmiştir. Bazı gelenekler varki, bu konuda ingilizler kutlamalar yapmaktan çekinmez; mesela 1605 yılında Parlemanto binasını havaya uçurma girişimi başarısız olduğu için her sene 5 kasımda kutlanan Guy Fawkes gecesi. Bu gecede binlerce havayi fişek gökyüzünü renk cümbüşüna boğar. Kimi ingiliz öğrenciler sırf bu gün için okullarında kulüpler bile kurmuşlar. Bu durum size garip gelmesin.

7- Sıra beklemek tam bir ustalık işi

İngiliz çayı, hava muhabbeti derken, ingiltere’de herhangi bir işiniz için sıraya girmek gerçekten tam bir ustalık gerektiriyor. İster otobüs durağında ister restaurant’da yemek için beklerken insanların sakin sakin ve birbirini ezmeden sırada beklediğini görmek sizi şaşırtmasın. Sıra’da araya sıkışmak isterseniz size garip garip bakan gözler görürsünüz. İngilizler direk tepki göstermeyebilirler ama bakışlarıyla siz zaten anlayacağınızı anlarsınız.

8- İngilizce sokak dili

Eğitim için geldiğiniz dil okulunuzda size sokak ingilizcesi öğretmeyecekler. Ama sokakta gezerken bilmediğiniz ve anlamadığınız bir ingilizce konuşulduğunu duymanız gayet doğal. İngilizcesi slang olan bu kelimeler ingilizlerin sohbet ve muhabbet esnasında sık sık kullandığı kelimelerdir. Anlamadığınız bir ingilizce kelimeyi ingilizlere rahatlıkla sorabilirsiniz.

9- Herkes sizi gördüğüne memnundur

Yukarıda sizlerle paylaştığım ingiliz gelenekleri sizlere garip gelebilir ama gerek dil okulunuzda gerekse girdiğiniz farklı ortamlarda ingilizlerin sizi güleryüzle karşılamaları ingiltere’de eğitim hayatınızı daha eğlenceli ve rahat kılacaktır. Oysa ingilizleri herkes soğuk toplum olarak tanır 😉 Ayrıca, ingilizler kendi ülkelerine eğitim amaçlı geldiğinizi bildiklerinden burada olmanızdan ayrıca memnundurlar. Dolayısıyla, dışarı çıkın, yeni insanlarla tanışın ve hayatınızdan keyif alın 🙂

Related posts

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir