Scroll to top

Bir ikiiiiii üüüüçççç ……. Patlat çocuğum konfetiyi. 😊

“Jingle Bells Jingle Bells, Jingle all the way”

“Sandal turizmin değerli yolcuları, Oxford’dan başlayıp gezmeye başladığımız Birleşik Krallık ’ta, tatlıyı biraz sona bırakmış olsak da an itibarıyla Thames Nehri’ne salınmış bulunmaktayız, birazdan Thames Bridge’te mola vereceğiz. Noel’e özel süslenmiş rengârenk caddeleri, ışıl ışıl köprüleri, baş döndüren gökdelenleri, sarayları, gecesi ayrı gündüzü ayrı, filmlere konu olmuş hayallerin şehri; Londra’ya hoş geldiniz.”

LONDRA’DA BİZİ GÖRECEK Mİ?

İngiltere’nin ve Birleşik Krallık’ın başkenti ve en kalabalık şehri olan Londra; Thames Nehri üzerine konumlandırılmış, iki bin yıllık tarihi, modern ve klasik yapının kol kola girdiği mimarisi, rengârenk sokakları ve farklı kültürlere ev sahipliği yapan özgür yapısıyla kozmopolitizmin kalbinin attığı yer.

2021 yılından itibaren, İstanbul, Moskova ve Paris’ten sonra Avrupa’nın en kalabalık dördüncü şehri olan Londra; güçlü ekonomisi ile dünyada adından söz ettiren bir şehir. Aynı zamanda tüketim çılgınlığının da Forrest Gump gibi durmadan koştuğu bir şehir.

Tabi biz öğrenciler için aynısını söylemek pek de mümkün değil. 😊

LONDRA ÜNİVERSİTESİ 

(UNIVERSITY OF LONDON)

1836 yılında Royal Charter tarafından kurulan, İngiltere’de kadınları üniversiteye ilk kabul eden, Birleşik Krallık’ın en önemli ve en büyük üniversitelerinden biri olan Londra Üniversitesi; 100’ü aşkın eğitim programı ile 190 ülkeden yaklaşık 50.000 öğrenciye ev sahipliği yapıyor.

Her biri kolej diye anılan ve her biri bir üniversite büyüklüğünde olan binalardan oluşuyor. Londra Üniversitesi, ilk kurulduğunda Kings College Londra ve University College London adında iki koleje sahipmiş, şimdilerde ise yaklaşık 20 kolej ve 160 kadar binaya sahip.

“Dünyanın her yerindeyiz” mottosuyla “Uzaktan Eğitim” programlarıyla da hizmet veren Londra Üniversitesi; dünyanın neresinde olursanız olun, evinizden üniversite okumanıza olanak sağlıyor. Uzmanlar her ne kadar konfor alanınızın dışına çıkın dese de Londra Üniversitesi eğitim programlarından modül olarak alacağınız derslerle konfor alanınızın dışına çıkmadan Londra Üniversitesi’nden mezun olabilirsiniz. Siz yine hobi olarak çıkın isterseniz. 😊

#londonofuniversity #londradaeğitim

İKİ YAKASI BİR ARAYA GELMİŞ!

(TOWER BRİDGE LONDON)

1870 yıllarında hızla gelişen Londra ticaretini canlandırmak ve daha aktif hale getirmek için ihtiyaç duyulan, 1894’te ise kullanıma açılan London Tower Bridge; şehrin iki yakasını bir araya getirmiş.

2 katlı açılıp kapanabilir yapısıyla dünyanın en meşhur yapıları arasına giren Tower Bridge; hem yaya hem de araç trafiğine açık bir köprü. Londra’nın meşhur simgeleri arasında yer alan köprü; şato görünümüyle ve özellikle akşam saatlerindeki rengârenk ışıklandırmasıyla Londra’ya geldiğinizi damarlarınıza kadar hissettirecek bir yapı.

Köprünün hemen yanı başından yürürken muhteşem surlarıyla göz kırpan London Tower’a uğramadan geçmek olmaz tabi ki. 1078 yılında İngiltere Kralı 1.Williams tarafından inşa edilen London Tower’ın önce şato görünümlü kısmı, ardından surları, burçları, hendekleri inşa edilmiş ve tarihte burası cephanelik, hapishane, işkence ve idamların yapıldığı yer olarak kullanılmış. “Towercım tünele girdik canım çekmiyor, ben seni arıycam.” 😊

#towerbridge #londontower

LONDRA’NIN TAM ORTA YERİ! 

(HYDE PARK LONDON)

Birbirinden güzel parklar ve bahçelerle dolu Birleşik Krallık’ın en güzel parklarının olduğu şehirlerinden biri de şüphesiz Londra. Şimdi gelelim İngiltere’nin tam orta yerinde bulunan, 360 hektar büyüklüğü ile Londra’daki Kraliyet Parkları’nın en büyüğü olma şerefine nail olmuş, Hyde Park London’a.

O filmlerde gördüğümüz, elinde kâğıt bardağıyla “layt çatti kafesini” alıp havalı havalı yürüyen abilerimiz ablalarımızın birbirine çarpıp kahve bardaklarını düşürdükleri ve sonrasında bir aşk hikayesinin doğuşuyla devam eden hikâyelerin ev sahibi. Heh işte o park bu park. 😊

Bi’ tarafta kitabını okuyanlar, bi’ tarafta koşanlar, bisiklet sürenler, çimlerde yayılan gençler, yemyeşil bir doğa, göletler, sincaplar ve kuğular. Burası herkesin parkı.

Parkın orta kısımlarına geldiğimizde Kensington Palace’ı görüyoruz. Vakti birliğinde Prenses Diana’nın da yaşadığı, 1689 yılında yapılan bu sarayda, şu an halen Kraliçe yaşam sürüyor. Ve zaman zaman saraya bağlı olan Hyde Park’ı halkın kullanımına açıyorlar.

#hydeparklondon #londonhydepark

“AÇEYDİK GOLLARIMIZI GETME DEYEYDİK!”  

(LONDON BRITISH MUSEUM)

Londra’da tarih severlerin muhakkak görmesi gereken yerlerden biri olan British Museum, dünyanın dört bir yanından getirilmiş Antik Çağ yapıtları ve arkeolojik eserleri kapsayan bir müze. Deyim yerindeyse adamlar kentleri söküp buraya getirmişler desek yeridir. Adamlar dediğimizde yabancı değil, bizim Newton amca. 1856’da sen kalk taa Halikarnas’a gel, sağı solu kaz bu eserleri bul sonra da al götür British Museum’a koy. Olacak iş mi? 😊

Şaka bi’ yana Halikarnas Antik Kenti’nden getirilen bu eserler, Londra Britanya Müzesi’nde 21 ve 22 numaralı odalarda, Dünyanın 7. Harikası olarak sergileniyor.

LONDRA’YI İZLİYORUM, GÖZLERİM KAPALI! 

(LONDON EYE)

Duyduk ki buralara kadar gelip de London Eye’a binmeyene kız vermiyorlarmış, atladık hemen. 😊

İngiltere deyince aklınıza gelecek olan en önemli sembollerden biri de şüphesiz London Eye. 135 mt. uzunluğunda, Avrupa’nın en büyük dönme dolabı olan London Eye; Birleşik Krallık’ın en meşhur mekanlarından biri ve yılda yaklaşık 3 milyona yakın turist çekiyor.

Thames Nehri kenarına konumlandırılmış London Eye; Londra’nın görkemli gökdelenleri, nehri birbirine bağlayan köprüleri, meşhur Big Ben’e karşı manzarasıyla, bir şehrin tarihsel süreçlerini izletiyor size adeta.

#londoneye

4 YÜZLÜ SAAT KULESİ, BIG BEN! 

(BIG BEN)

İngiltere’nin en önemli simgesi seçilen, İngiltere deyince aklımıza ilk gelen görsellerden biri olan Big Ben, muhteşem mimarisi ile gerçekten etkileyici görünüyor. Avam ve Lortlar kamarasına ev sahipliği yapan Parlemento Binası’nın, hemen ucunda bulunan Big Ben, Dünyanın en büyük 4 taraflı saat kulesiymiş. Aslında adı ‘Elizabeth Tower’ olan kuleye, saat kulesinin çanının adını yani ‘çan kulesi’ anlamına gelen ‘Big Ben’ ismini halk daha uygun görmüş. Ve adı ‘Big Ben’ olarak kullanılmaya başlanmış. Elizabeth bozulmadıysa sorun yok bizce de. 😊

#bigbenlondon #londonbigben

775 ODA+ 78 BANYO+ DEPOZİTO! 

(BUCKINGHAM PALACE)

İngiliz Kraliyet ailesinin yaşam sürdüğü ve zaman zaman ziyaretçilere açılan Buckingham Sarayı; tam 775 oda ve 78 tane banyoya sahip. “Yerden ısıtmalı, güney cephe, otoparklı, pazarlık payı var abicim anlaşırız.” 😊

Kraliyet hükümdarlarının yaşadığı ve yabancı misafirlerin ağırlandığı Buckingham Sarayı; Londra’nın Westminster bölgesinde bulunuyor ve zaman zaman ziyaretçilere açılıyor. Londra’ya yolunuz düşmüş ve Buckingham Sarayı’na ziyarete gelmişseniz, mutlaka öğle saatlerinde yapılan Muhafız Değişim Törenlerini de izleyin deriz. Muhafızlar öğle saatlerinde nöbet değişimi yapıyor ve bando eşliğinde, kırmızı üniformalı, uzun kalpaklı İngiliz askerleriyle muhteşem bir geçiş töreni gerçekleşiyor.

#buckinghampalacelondon

LONDRA’DA ALIŞVERİŞ!

(OXFORD STREET)

Londra’ya kadar gelmişiz alışveriş yapmadan mı döneceğiz diyen arkadaşlar, gelin kapitalizme uymayın. Yiyin fish and chipsinizi güzelce, dönün memleketinize usulca, yazık değil mi cüzdanınıza? Alışverişin kalbinin attığı, cüzdanınızın can çekiştiği, belinizin büküldüğü yerdir Londra. 😊 Sonra niye demediniz demeyin. Hele ki noel zamanı gelmişseniz, tüketim çılgınlığının zirve yaptığı bu zaman diliminde sürü psikolojisine kapılmamak pek de mümkün görünmüyor.

Madem bu kadar ısrar ettiniz, Londra’da alışveriş yapılacak yerler arasında Avrupa’nın en büyük ve yoğun alışveriş caddesi olan Oxford Street’ten bahsedebiliriz kısaca. Dünyaca ünlü markaların bulunduğu geniş ve kalabalık bir caddedir kendileri, ayrıca Londra’da dil okullarının da çokça bulunduğu bir caddedir. Noel zamanı ışıl ışıl süslemeleri, sokak müzisyenlerinin harekete geçirici eğlenceli müzikleriyle alışveriş yapmamak burada neredeyse imkânsız hale gelir.

HOOPP İSMAİL ABİ! 

(GREENWICH GÖZLEM EVİ)

1675 yılında Kral 2. Charles tarafından inşa edilen ve astronomların kullandığı bir gözlem evi olan Greenwich Gözlem Evi yani Kraliyet Rasathanesi uzun zaman süren çalışmaların ardından 1884 yılında İngilizlerin meridyenleri bulmasıyla dünyanın sıfır noktası olarak kabul ediliyor. Çocukken coğrafya derslerinde bahsi geçen Greenwich bu Greenwich işte. Saatlerde kullanılan GMT (Greenwich Mean Time) kısaltması da buradan geliyor.

1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen Greenwich; Londra’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Girişi ücretli lâkin öğrenci kartınız varsa indirim yapıyorlar.

Bu arada Londra’nın en ünlü ve en önemli üniversitelerinden Greenwich Üniversitesi’de burada bulunuyor. Adıyla müsemma yemyeşil doğanın içine konumlandırılmış Greenwich kampüsten, sincaplarla birlikte mezun olabilirsiniz. 😊

Ha unutmadan dünya mutfağına ilginiz varsa ve yeni lezzet keşiflerinden hoşlanıyorsanız, Greenwich Market’a da gitmenizi mutlaka tavsiye ederiz. Her bütçeye uygun dünya mutfağından lezzetleri burada kolaylıkla bulabilirsiniz.

Bir gezgin notu olarak da pazar yerlerinin bir kültür merkezi, bir kültür aynası olduğu kanaatiyle, bir şehri tanımak için pazar yerlerini görmenizi ve toplu taşıma araçlarını kullanmanızı tavsiye ederiz.

#greenwichgözlemevi #greenwichkasabası #ingilterekraliyetrasathanesi

LONDRA’DA DİL EĞİTİMİ 

(LONDRA’DA DİL OKULLARI)

Dünyanın ticaret, politika moda ve sanat merkezi olan Londra; İngiltere’de dil eğitimi alabileceğiniz, entelektüel ve kültürel birikim açısından en avantajlı şehirlerden biri olacaktır. Tabi bütçesel anlamda aynı şeyi söylemek pek mümkün olmayabilir. Zira Londra’da yaşam maliyetleri bi’ hayli pahalı. Ancak şartlar el veriyorsa Londra’da dil eğitimi almak gerçekten size çok şey katacaktır.

Londra’da dil eğitimi demişken Study A Course’un yeni projesi olan uluslararası alanda iş bulma platformu employin5.com’un Londra’da vereceği 2 haftalık İş İngilizcesi Bursundan bahsetmemek olmaz.  Yurt dışında kariyer yapmak isteyen ve İngiltere ile ‘remote’ ya da ‘skilled worker’ veya ‘scale-up’ vizesiyle çalışmak isteyen meslek sahibi arkadaşları, iş verenlerle buluşturan bu platform, 30.03.2022’de yapacağı çekilişle 1 kişiye Londra’da 2 haftalık İş İngilizcesi, 1 kişiye Online İş İngilizcesi ve 10 Kişiye de Cambly İş İngilizcesi Eğitim Paketi Hediye edecek. Yapmanız gereken tek şey employin5.com’a profilinizi (en az %80 olmak şartıyla) doldurmak ve çekilişe katılmak.

Hemen şuracığa çekiliş için linkimizi bırakalım.

https://www.employin5.com/lp/is-ingilizcesi-burs-cekilisi

Londra’da dil okullarından bahsedecek olursak Study A Course olarak çalışmaktan oldukça keyif aldığımız ve güven duyduğumuz Kaplan International London Covent Garden’dan biraz bahsedebiliriz.

Londra Kaplan Dil Okulları; 75 yılı aşkın tecrübesiyle; Genel Dil Kursları, Akademik Yıl ve Sömestr Kursları, Sınavlara Hazırlık Kursları, İş İngilizcesi Kursları gibi eğitim programlarını öğrencilerine sunuyor. Sosyal etkinlikler açısından da çok aktif olan öğrencilerini boş bırakmayan Kaplan; merkezi lokasyonu ve ulaşım kolaylığı açısından da sıklıkla tercih ediliyor.

Londra’da tavsiye edebileceğimiz diğer dil okullarını ise şöyle sıralayabiliriz;

– St. Giles International London Highgate

– St. Giles International London Central

– International House

– Kings Education

– Oxford International Greenwich

– LSI Language Studies International

– Twin English Centres

LONDRA’DA ULAŞIM 

Dünyanın en yoğun hava trafiğine sahip olan Londra’da tam 5 adet havalimanı var ve İstanbul’dan Londra’ya direkt uçuşlar bulunuyor. Londra-İstanbul arası yolculuk ise yaklaşık 4 saat sürüyor.

Eğer şehir merkezine gidecekseniz, Heathrow Havalimanı’nı tercih etmeniz merkeze kolaylıkla ulaşmanız için daha avantajlı olabilir.

Londra; ulaşım ağı oldukça gelişmiş bir şehir. Underground adı verilen Dünyanın en büyük metro ağına sahip. 1863 yılında kullanıma giren bu metro, en eski yeraltı ulaşım sistemi olarak biliniyor. Ayrıca şehrin içinde de trenler var. Şehrin altı üstü demir ağlarla örülmüş dört baştan…

Şimdi gelelim şehrin o meşhur, genellikle siyah olan Londra Taksileri’ne. 150 yıllık tarihi olan bu taksiler nostaljik tasarımıyla, Londra’nın önemli simgelerinden biri olmayı başarmış.

Bu taksilerin bizce en güzel ve örnek alınması gereken yanı ise, engelli bireyler için düşünülmüş olan çıkış rampası ve engelli sandalyesi için ayrılmış bir bölümünün olması. İşte bu kocaman bir alkışı hak ediyor. 😊

Londra taksilerinin bir güzel özelliği de taksi şoförü ile aranızda veznelere benzer cam bir bölme olması ve ödemenizi buradan ister kredi kartı, isterseniz nakit yapabiliyor olmanız.

BU HAVADA GİDİLMEZ! 

(LONDRA İKLİMİ)

Eğer yaz aylarında Londra’ya gidecekseniz ve sıcakla aranız çok da iyi değilse Londra sizi üzmeyecektir. İnce bir ceket ve yağmurluk yaz aylarında işinizi görecek ve sıcak sizi bunaltmayacaktır. Kış aylarında ise sıcaklık yaklaşık 6 derecelerde seyrediyor ve kar yağışı oluyor. Hele bir de Noel zamanı caddelerin, sokakların ışıl ışıl süslendiği zamanda kar yağışına denk gelirseniz o muhteşem manzarayı eminiz karelerce fotoğraflamak isteyeceksinizdir.

HO HO HOO, İYİ SENELER!

Sandal turizmin değerli yolcuları! İngiltere kazan biz kepçe, bir yılı aşkın zamandır süren Birleşik Krallık gezimizin sonuna geldik, şimdi cefakâr sandalımızla vedalaşma vakti. Pek yakında yeni ufuklara kanat çırpacağız. Yok ağlamıyorum canım gözüme toz kaçtı. ☹ Ufaktan ufaktan kar da serpiştirmeye başladı. Birazdan havai fişekler patlamaya başlar. Geri sayım başlasın 3- 2 -1….

Ho Ho Ho, İyi Seneler….

İstikamet New York!

Related posts

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir