Scroll to top

Yurtdışı eğitim heyacanlı olduğu kadar, yabancı bir ülkede eğitim alacak olmak ailenizi az da olsa endişeye sevk eder.

Ancak yurtdışında eğitim alacak öğrencilerin endişeleriyle ailelerinin sahip olduğu endişeler birbirinden çok farklıdır. Aşağıda bu endişeleri ve onlarla başa çıkma yöntemlerini okuyabilirsiniz.

Birçok aile çocukları hakkında endişe duymaktan kendilerini alıkoyamaz – aynı şehirde yaşasanız bile bu böyledir. Dolayısıyla sizin başka bir ülkeye gitmeniz onlar için çok daha büyük kaygıya sahip olması anlamına geliyor.

Eğer sizinde aileniz aşağıdaki endişelerden birini taşıyorsa (oldukça muhtemel) bunlara bir göz atın ve bu endişe ile nasıl başa çıkıp azaltabileceğinizi öğrenin.

1- Aşırı Eğlence

Eğer eğlenmeyi seven biriyseniz ve anne babanız Facebook arkadaşınızsa, gizlilik ayarlarınızı güncellemeniz gerekecek. Böylece arkadaşlarınızla eğlenirken çektirdiğiniz fotoğraflar veya bir partide arkadaşınızın sizi etiketklediği parti fotoğrafı zaman tünelinizde görünmeyecek. Aksine, ders çalışırken, kitapların içinde boğulduğunuz fotoğrafları ailelerinizle paylaşabilirsiniz.

2- Derslerini aksatma

Aileniz elbette sizin başarılı olmanızı ister ve ingilizcenizin iyi bir seviyeye gelip daha rahat iş bulmanızı belki yine sizden daha çok ister ve yurtdışı eğitim için dünyanın parasını ödemekten kaçınmaz. Bunun yanında sizin için bunca masraf yapılmışken, derslerinizi ihmal edeceğinizi de düşünmeden edemezler. Dolayısıyla derslerinize iyi çalışarak, dil kursunuza gitme oranınızı yüksek tutup alacağınız dil sertifikası ve başarı derecenizle ailenizi bu kaygılardan kurtarabilirsiniz.

3- Aşırı Yemek

Eğer hamur türü yiyecekler ve fast food tarzı yemekler yiyorsanız aileniz sizin için çok endişelenecektir. Hiç olmasa da ara sırada sağlıklı yemekler yaparak bu yemeklerin fotoğraflarını Instagram hesabınızda paylaşın.

4- Az Yemek

Çok yemenin aksine çok az yemek yiyen ve yemek konusunda çok seçici olan biriyseniz bu da ailenizin sizin hakkında endişelenmesine sebep olacaktır. Yurtdışına çıkarken yanınızda getirdiğiniz yiyecekleri bir çırpıda bitirdiğinizi ailenize söyleyebilirsiniz.

5- Çok az görüşüyoruz

Çok düşük bir endişe de olsa, aileniz kendilerini az arayıp sorduğunuz için yavaş yavaş kendilerini unuttuğunuzu düşünmeye başlar. Eğer ailenizle iyi bir ilişkiniz varsa, düzenli iletişim kurmak doğal olarak gerçekleşecektir. Eğer çok yakın bir ilişki içerisinde değilseniz bu yazıyı okuduktan sonra telefonunuzu elinize alın ve anne babanızı arayın. Arayın ki endişelenmesinler.

6- Yurtdışından dönmezsin sen şimdi!

Yeni ortamınızı ve hayatınızı sevip, yurtdışında yaşamaya alışabilirsiniz, dolayısıyla yurtdışında kalmak isteyeceğiniz düşüncesi ailenizi endişelendirecektir. Eğer yurtdışında kalma ve yaşama gibi bir düşünceniz varsa bunu ailenizle hemen paylaşın ve yakaladığınız fırsatları onlara söyleyin. Onları yanınıza gelmeye ikna edin.

7- Yeteri kadar paran var mı?

Yurtdışında eğitim alırken harcamalarınızı dikkatli bir şekilde yapacağınızdan kur farkını hesaplama uzmanı olursunuz. Öncelikle bu düşünceden kurtulun ve paranızı idareli harcayın. Hele ilk defa kendi paranızı harcama konusunda yalnız başınıza hareket ediyorsanız daha da dikkatli olun, bu durum ailenizi en çok endişelendirecek konulardan biri çünkü. Yurtdışına çıkarken ailenizle oturun ve ne gibi harcmalar için ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu onlarla beraber hesaplayarak bütçe çıkarın. Böylece, nerede ne kadar harcamanız gerektiğini görmüş olacaklarından, harçlığınızı ona göre vereceklerdir ve böylece bu konudaki düşünceleri azalacaktır.

8- Yurtdışına alışmakta zorlandın mı?

Ebeveynler için hangi yaşta olursa olsun çocuklarını tek başına yurtdışına göndermek endişe vericidir ve sizin ilk etapta alışma zorluğu çekeceğiniz kaygısını sizden çok taşırlar. Unutmayın, yeni bir ülke’de yeni bir şehir’de yaşamaya başlamak elbette ilk başlarda çeşitli ama aşılabilecek zorlukları da beraberinde getirir.

Yeni tanıştığınız arkadaşlarınızı, eğer aile yanında kalıyorsanız host ailenizi video görüşmesi ile ailenizle tanıştırın. Aileniz, hayatınızdaki yeni insanları tanıyacakları için bu endişeleri daha da azalacaktır.

9- Başına bir şey gelir mi?

Aileler çocuklarının güvenliği konusunda her zaman endişelenir. Bunu kabul edelim önce! Bir de kilometrelerce uzakta bir yerde yaşamaya başlamanız, güvenlik konusunda onları sürekli kaygılandıracaktır. Arkadaşlarınızla dışarı çıktığınızda birbirinize dikkat edin, yalnız başınıza ara sokaklardan eve veya kaldığınız yurda gitmeyin ve lisansı olmayan taksilere binmeyin. Bu gibi kuralları uyguladığınızı ailenize anlatın, böylece rahatlamalarını sağlarsınız.

10- Temizlik ve düzen

Yutdışına eğitime karar veren bireyler olarak artık kendi odanızı kendiniz toplamanız gerektiğinin farkında olmanız beklenir sizden. Eğer bu alışkanlığınız henüz o kadar gelişmediyse, yurtdışına çıktığınızda ailenizle facetime, skype vs üzerinden görüşürken odanızın temiz ve düzenli yerlerini gösterin ki, bu konuda endişe etmesinler.

11- Arkadaş çevren nasıl?

Yurtdışına çıktığınız için belkide hayatınızda ilk defa aileniz arkadaş çevrenizin nasıl olacağı konusunda bilgi sahibi olmayacaktır. Dolayısıyla sizi kötü yollara sevk edecek kötü alışkanlıklar kazandıracak arkadaş çevrenizin olması olasılığı onları daha da endişelendirir. Ailenizle, yurtdışı hayatınızı ve arkadaş çevrenizi paylaşın, onları bilgilendirin ve zaman zaman arkadaşlarınızı sadece “merhaba” demek için bile olsa ailenizle görüştürün. Yeni arkadaş çevrenizi tanımaları bu konuda daha az endişelenmelerini sağlar.

12- Dersleri aksatır mı?

Yurtdışında eğitime karar verirken ailenizle beraber maddi ve manevi ciddi hazırlıklar yapacaksınız. Eğer, eğitim aldığınız okul beklentilerinizi karşılamıyorsa bunu ailenizle paylaşın ve okul değiştirmek istediğinizi onlara söyleyin. Ama okulu ve sınıfınızı beğenmediyseniz bu derslerinizi aksatmanıza sebep olmasın. Ailenizin size ve eğitiminize yaptığı yatırımın önemini yeniden düşünün.

13- Ve son olarak yeterince kalın giyiniyor musun?

Hangimiz, özellikle annelerimiz tarafından kışın ince giydiğimiz için sürekli tatlı azar işitmedik ki 😉 Yurtdışına çıkarken, bu uyarılar devam edecektir. “Dışarı çıkarken üzerine bir şey al”, “Havalar çabuk değişir, üşütür hasta olursun” vs gibi tavsiyeler aklınızda bulunsun. Bu konuda ne yapabilirsiniz ki? Ailenizi bu endişeden kurtarmak size kalmış tamamen.

Yurtdışı eğitiminize daha ılıman bir mevsimde gidebilir veya havalar değişmeye başlayınca gerçekten bu tavsiyeleri dinleyebilirsiniz. Her ne kadar bunları yapmaya devam etseniz de, sorular değişmez; “Dışarı çıkarken yeteri kadar kalın giyiniyor musun?” 😉

Ailenizle beraber yurtdışı eğitim bütçenize karar verebilir ve bu yaz ingiltere’nin en ılıman şehirlerinde dil eğitimi alarak ailenizin endişelerini minimuma indirebilirsiniz.

Related posts

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir