Scroll to top

Yurtdışında dil eğitimine karar verdiniz ve planlamalarınıza başladınız. Şimdiye kadar internetten onlarca belki yüzlerce dil okulu için araştırma yapmış olduğunuzu düşünüyorum. Dil Okulunun konumu, büyüklüğü, dil eğitimlerinin içeriği ve okulların ne tür olanakları olduğunu araştırdınız. Ancak, Yurtdışında dil okulu seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini gerçek anlamıyla biliyor musunuz?  Belli bir okula kayıt yaptırmadan önce kararınızı etkileyecek bazı önemli faktörler var. Bu faktörlerin önemi kişiden kişiye değişebilir ama genel olarak bilmenizde fayda var.  

1- Maliyet

Dil eğitimi maliyetli bir iş. Hem öğrenciler hem de karar verici merci olan aileler yurtdışında dil eğitiminin kendilerine ne kadar tutacağını haklı olarak ilk ve ön planda tutarlar.  Konuyla yakından ilgili olan ve Londra’da dil okulu ücretlerini belirli süreler dahilinde paylaştığım yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Yurtdışı dil okulu ücretleri, eğitim alacağınız ülke, şehir, eğitim süresi ve haftalık kaç saat eğitim almak istediğinize göre farklılık göstermektedir. Bunun için ideal bir miktar yoktur. studyacourse.com kullanıcıları gitmek istedikleri şehir, ülke ya da okul adını arama motoruna yazarak ve ardından detaylı filtreleme yaparak kendi bütçelerine en uygun dil eğitim programını bulabilmektedir. Londra dil okulları genel olarak her bütçeye hitap edebilmektedir. Eğer daha sakin bir şehirde  yurtdışı eğitim almak isterseniz, Bournemouth, Brighton, Oxford, Cambridge gibi şehirlerde dil okullarını inceleyebilirsiniz.

2- Okuldaki Türk öğrenci sayısı

Eğitim almak istediğiniz dil okulundaki Türk öğrenci sayısını diğer bir deyişle aynı sınıfta ders alacağınız yabancı öğrencilerin sayısını göz önünde bulundurmanız gerekir. Çoğu öğrencinin eğitim danışmanlarına  sormayı ihmal ettiği ancak dil okuluna gidince sınıfta belirli bir ülkeden gelen öğrencilerin çoğunlukta olduğunu görünce şok yaşadıkları bir durum. Sınıfınızda İngilizcenin harici kendi anadili konuşan onlarca öğrenci olmasını kimse istemez. Şayet dil okulunuz değişik ülkelerden gelen öğrencileri farklı milletlerden gelen öğrencilerle aynı sınıfta karma yapmıyorsa bu durum sizin dil öğrenme sürecinizi zorlaştırabilir. Studyacourse.com sayesinde okul detaylarını incelerken dil okullarındaki Türk öğrenci oranlarını inceleyebilir ve size en uygun okulu rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

3- Konaklama

Konaklama,  Yurtdışında dil eğitimi alacakları en çok düşündüren konulardan biri. Aile yanı konaklama, öğrenci yurtları, öğrenci evleri vb birçok seçenek mevcut.  Benim kişisel tavsiyem aile yanı konaklama olabilir. Tabi bu yine kişinin ihtiyacına ve beklentisine göre farklılık gösterecektir. Derslerde öğrendiğiniz İngilizce’yi aile yanı konaklamalarda yanında kaldığınız aile ile pratik bir şekilde kullanarak geliştirebilirsiniz.  Ayrıca yerel kültürü de daha yakından tanıma fırsatı elde etmiş olursunuz.

Kimi dil okulları konaklama konusunda değişik seçenekler sunarken kimi okullar konaklamayı öğrencinin kendisine bırakıyor tamamen. Siz de tercihinize göre dil eğitiminize karar verirken bunu da göz önünde bulundurabilirsiniz.

4- Ders içerikleri

Bazı dil okulları sadece konuşma üzerine eğitim verirken bazı dil okulları dengeli yani hem gramer hem de konuşma ağırlıklı eğitim verebilmektedir. Siz de ihtiyacınıza en uygun dil kursunu seçerken müfredatı sizin beklentilerinize uygun okulları seçmeye özen gösterin. Dil eğitimi aldığınız okullarda IELTS, TOEFL, Cambridge sınavlara hazırlık kursu var mı? Normal dil eğitimi alırken bu kurslar için ekstra ücret ödemeniz gerekiyor mu? gibi sorular yurtdışı dil eğitimi veren kurumları seçerken göz önünde bulundurmanız gereken sorular.

5- Öğrenci sayısı

Hem okuldaki hem de sınıflardaki öğrenci sayısı çok önemli. Sınıfınızdaki öğrenci sayısı yurtdışıdan eğitim veren dil okullarını seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli faktörlerden belkide başında geliyor. Sınıflardaki ortalama öğrenci sayısının yaklaşık 15 olması iyi olacaktır. Bu sayının üzerindeki sınıflarda öğrenciler öğretmenlerden yeterli ilgi alamayabilir. Bu durum dil öğrenmeyi yavaşlatan bir unsurdur.  En ideal sınıf ortalaması aktif olarak derslere katılabileceğiniz ve kendinizi rahatlıkla ifade edebileceğiniz 8 – 10 kişilik sınıflardır.

6- Şehir seçimi ve olanakları 

Yurtdışı dil eğitimi demek sadece dil eğitimi demek değil. Eğitim alacağınız okulun bulunduğu şehir ve şehrin size ve ilgi alanlarınıza göre sunmuş olduğu imkanlarda dil eğitimi için seçeceğiniz şehri belirlerken çok önemli. Örneğin Hukukçusunuz ve Cambridge dil eğitimi almayı planlıyorsunuz, Cambridge Üniversitesi’nin düzenlemiş olduğu Hukuk seminerlerine katılabilir hem ingilizcenizi geliştirebilir hem de CV’nizi geliştirebilirsiniz.

7- Okul akreditasyonu

Akreditasyon, dil eğitiminde okullarda aramanız gereken önemli ve ilk şartlardan bir tanesi. İngiltere’de dil eğitimi olsun, üniversite eğitimi olsun, eğitim alacağınız okulun verdiği eğitimi tanıyan dahası okulun kendisi belirli kriterleri yerine getirmiş mi ve okulunuzu tanıyan kurumlar var mı? Örneğin British Council, seçmeyi düşündüğüz okulu tanıyor mu?  Akreditasyon demek, öğretmenlerin niteliklieri, ders müfredatı, okulun imkanları ve diğer sunmuş olduğu hizmetlerin standardı demek.  Ulusal veya Uluslararası akreditasyon veren kurumlar var.  Ancak ister ulusal ister uluslararası kurumlar olsun hepsi okulların yüksek kalite standartlarında eğitim vermesini hedeflemektedir. Dolayısıyla dil okulları ve üniversiteler düzenli olarak akreditasyon veren kurumlar tarafından teftiş edilmektedir. Gitmek istediğiniz okulun akreditasyonu konusunda sorularınız olursa tecrübeli ekibimizden bilgi alabilirsiniz.

7 adımda Yurtdışı dil okulu nasıl seçerken göz önünde bulundurulması gerekenler umarım yurtdışı eğitim düşenen ve bu yazıyı okuyan herkese doğru okulu seçmeleri konusunda faydalı olur. Buradan sizler için tavsiye edebileceğimiz ingiltere’de dil okullarını bulabilirsiniz.

Related posts

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir